Kaaskoningin en haar Hofdames

Het grote Geheim!

Elk jaar weer wordt tijdens de Najaarsmarkt (september) in Bodegraven bekend gemaakt wie er is uitgeroepen tot Kaaskoningin en wie haar twee Hofdames zijn.

Traditiegetrouw zwaait zij tijdens de Najaarsmarkt vier dagen lang de denkbeeldige scepter over Bodegraven. Hoe lukt het ieder jaar weer om het Grote Geheim te bewaren? Er zijn zoveel mensen betrokken bij de organisatie van de Najaarsmarkt, toch weet niemand wie dit jaar de eer te beurt valt. Niemand, behalve de secretaris van de Marktcommissie. Sinds 2018 is dat Wilma Nuis.

…een jarenlange Borftse traditie

Gezelschap der Kaaskoninginnen

De titel Kaaskoningin is niet voor iedereen weggelegd. Deze eretitel is slechts voorbehouden aan mooie dames die afwisselend afkomstig zijn uit de boerenstand of de kaashandel.

In 1952 werd Lien van der Werken voor de eerste keer tot Bodegraafse koningin gekroond. Sinds 1968 is het vaste traditie: de jaarlijkse benoeming van de Kaaskoningin en haar twee hofdames. Al meer dan vijftig statieportretten sieren inmiddels de fotogalerij-der-Kaaskoninginnen in het Kaasmuseum. De in de wijde omgeving, zelfs landelijk bekende Bodegraafse kaasmarkt bestaat echter al sinds 1882. Van 1953 tot 1968 was er geen Kaaskoningin omdat een aantal belangrijke bewoners van Bodegraven vond dat er maar รฉรฉn Koningin in Nederland was, de toenmalige Koningin Juliana, die ons dorp overigens in mei 1954 bezocht.

Tweede dinsdag in september

De tweede dinsdag in september blijft vanaf 1952 een jaarlijks terugkerende traditie, we noemen het de Najaarsmarkt. Alles draait om de kaasmarkt, het handjeklap van de boerenkaas naar de handel. Bodegraven viert dit feest uitbundig met een kermis, de poffertjeskraam, een kaas- en bloemenshow. De Bodegraafse middenstand presenteert zich al in de beginjaren op een braderie op de markt en rond vijver aan de Burgemeester Van Dobben de Bruijnstraat. In de zeventiger jaren breidt het feest zich uit over meerdere dagen van de week.

Begeleider van het koninklijk gezelschap

De Kaaskoning en haar Hofdames hebben elk jaar een vast begeleider. Hij rijdt het koninklijk gezelschap gedurende die dagen in een mooie auto van plaats naar bestemming, ontzorgt hen en regelt dat het draaiboek wordt uitgevoerd.